Zápis z výletu do obory Holedná

19.10.2016 09:07

Na výlet do obory Holedná se bohužel žádné z dětí nepřihlásilo. Přesto jsem se rozhodla pojmout tuto akci alespoň jako vycházku pro vedoucí. Nejspíš ale nebylo přáno ani tomuto nápadu, protože během soboty a nedělního rána se někteří omluvili, že nestíhají, jiní, že jsou nemocní a tak jsme šli nakonec jen já a Pošty. Ráno se počasí trochu kabonilo, tak jsem měla strach, abychom nakonec ještě nezmokli. Naštěstí zůstalo jen zataženo. 

Docestovali jsme do Kohoutovic a odtud se vydali do obory. Od původní trasy jsme trochu upustili, protože tam bylo hodně lidí, kteří dělali hluk, a v jejich přítomnosti bylo skoro nemožné, abychom uviděli nějaká zvířata. A dobře jsme udělali, stačilo jít kousek po nějaké lesní pěšině a potkali jsme párek daňků a do stromu kousek od nás kloval datel, který si nás vůbec nevšímal. Po chvíli jsme se napojili zase na hlavní cestu a zamířili jsme k ohradě s divými prasaty. Hodili jsme jim nějaký tvrdý chleba, ale očividně byli dost přecpaní, protože nic jiného, než opadaná jablka, která jim tam někdo donesl, je nezajímala. Tak jsme chleba naházeli kačenám v jezírku, ty o chleba projevili mnohem větší zájem. 

Obešli jsme ohradu s čuníky a šli dál po zelené. Po cestě jsme viděli větší stáda daňků, kteří si klidně přecházeli přes cestu před námi. Sice po nás pořád podezřívavě koukali, ale utíkat se jim moc nechtělo a spokojeně se hrabali čumákem v zemi, hledaje něco dobrého k snědku. U jezírka jsme si udělali pauzu, dali jsme si čaj z termosky a kolem nás prošlo stádo jelenů. Pak jsme už jen sešli do Jundrova na Optátovu a jeli zpátky domů. 

V oboře jsem předtím byla jen jednou a to už je dávno, takže taková procházka, kde se procházeli daňci a jeleni kousek ode mě, byla moc hezká. Můžete jen závidět a třeba se přidat, až zase někam vyrazíme. Pár fotek a bohužel nekvalitních videí najdete na našem rajčeti :)

Simča